Over Ons

Welkom op onze website. Wij zijn Daan en Debora de Groot en hier kunt u op de hoogte blijven van onze roeping in Roemenië.

Klik hier voor de folder: Daan en Debora bruggenbouwers tussen West en Oost europa voor een handig overzicht

Met een droom zijn wij in 2008, direct na onze bruiloft, verhuisd naar Roemenië. De droom was het opzetten van een inloophuis voor kwetsbare in de maatschappij en om vanuit dit inloophuis andere ontwikkelingsprojecten te starten. Het project is groter geworden dan we ooit hadden durven dromen.

Coming Home project
(In de stad Targu Mures)
Vier Roemeens Hongaarse medewerkers in loondienst.

Inloophuis 

Een groep van sociaal kwetsbare personen bezoekt dagelijks het inloophuis. De meeste voor een goed gesprek, een stel schone kleding, een warme douche en een boterham. Onze collega’s helpen met het zoeken naar werk, het regelen van een uitkering, begeleiden bij rechtszaken en andere vormen van advies. Daarnaast zoeken ze personen op hun werk, in het ziekenhuis, in de gevangenis of in een verzorgingstehuis waar sommige personen opgevangen konden worden. 

Educatieproject

‘Tweede kans’ programma. +/- 20 kinderen die nooit naar school zijn gegaan krijgen alsnog de kans om een diploma te halen.

‘Afterschool’ programma. In ons inloophuis hebben we een klaslokaal waar kwetsbare kinderen huiswerkbegeleiding en bijlesontvangen.

Roman Works project
(In het dorp Chirileu net buiten Targu Mures)

Houtwerkproject: Creëren van werkgelegenheid voor kwetsbaren in de Roemeense samenleving. Er zijn drie medewerkers in loondienst waarvan 1 Roma en 1 ex verslaafde. Daarnaast worden er jongeren met een beperking ontvangen voor dagbesteding. 

Tuin en kas project: Rondom de werkplaats is er ruimte voor dagbesteding door werk op het terrein, in de tuin en in een kleine tunnelkas. 

Casa Oasa: Een huis naast de werkplaats wordt gerenoveerd en bestaat uit verschillende appartementen. Eén appartement wordt gebruikt als transfer centrum voor ex verslaafden die werken aan een terugkeer in de maatschappij na een periode van afkicken en herstel. Dit in samenwerking met de Bonus Pastor foundation. 

Samenwerken en netwerken

Door het runnen van deze twee projecten hebben we veel ervaring opgedaan en een netwerk opgebouwd. Onze jarenlange ervaring met hulpverlening in Roemenië,  kennis van de Roemeense maatschappij en beheersing van de taal  kan van grote waarde zijn voor nieuwe en bestaande hulpverleningsinitiatieven in Roemenië en Oost Europa.

Jaarlijks oraniseren we een landelijke bijeenkomst voor mensen die Roma/Zigeuners werken. Ieder kwartaal organiseren we een gebedsochtend of middag met Roma werkers uit de regio en in samenwerking met andere organisaties ontwikkelen we een software pakket om het werk onder kwetsbare groepen in Roemenië in beeld te brengen en samenwerking tussen organisaties te bevorderen.

Privé
Met drie kinderen, Anna (2012), Gideon (2014) en Loïs (2019) wonen we aan de rand van de stad Targu Mures. De oudste twee kinderen gaan naar Roemeense scholen en spreken Roemeens en Nederlands.

Ons levensonderhoud komt van giften.

Sinds enkele jaren zijn we actief lid van een Roemeens sprekende kerkelijke gemeente.