Tirgu Mures

Roemenië
Roemenië is een republiek in Oost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië.

Op Hongarije en Moldavië na, wordt het Romaanse Roemenië ingesloten door Slavische landen. Naast de verscheidenheid aan culturen en hun invloed, de taal en de religie, bezit Roemenië veel ongerepte natuur. Het landklimaat (koude winters, warme zomers) en een dwars door Roemenië lopende bergketen, de Karpaten, zorgt voor diverse landschapssoorten. In het land zijn er verder nog brede zandstranden, een delta, maar ook oerbossen en vlaktes.

Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox en de grondwet garandeert vrijheid van godsdienst. De Roemeense taal behoort tot de Romaanse taalgroep en is dus verwant aan het Italiaans, Frans, Spaans en Portugees. Vooral in de schrijftaal is veel herkenning te ontdekken, voor degene die één van deze talen spreekt.

De hoofdstad Boekarest, ook wel Klein Parijs genoemd, is een grote toeristische attractie en veruit grootste stad van Roemenië. Ten tijde van het Sovjetregime nam Roemenië al een aparte plaats in het Oostblok in met een relatief grote onafhankelijkheid in de buitenlandse politiek.

Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie. Het toetredingsverdrag van de EU is begin 2005 getekend en op 1 januari 2007 geëffectueerd. Het is het op zes na grootste land in populatie en het op acht na grootste land van de EU in oppervlakte.

Godsdienst
De belangrijkste godsdienstige stromingen in Roemenië zijn Roemeens-orthodox (ong. 86%), rooms-katholiek en protestants. In Dobroedzja is er een minderheid van de Islam (Turken en Tataren), overgebleven sinds de Ottomaanse overheersing of gekomen na migraties vanaf de Krim. De grondwet biedt godsdienstvrijheid.

Roemeens-orthodox – 86,8%
Rooms-katholiek- 4,5%
Protestant – 3,7%
Pinkstergemeente – 1,5%
Grieks-katholiek – 0,9%

Provincie Mureş
Mureş (Hongaars: Maros megye) is een Roemeens district (judeţ) in de historische regio Transsylvanië,] met als hoofdstad Târgu Mureş (165.835 inwoners). De gangbare afkorting voor het district is MS. In het district leeft een grote Hongaarse minderheid.

Bevolkingsgroepen
De grootste bevolkingsgroepen in Mureş zijn de:
o Roemenen (53.3% of 309.375)
o Hongaarse minderheid (39.3% of 228.275)
o Roma’s (7.0% of 40.425)

Tirgu Mures
Târgu Mureş betekent “(nederzetting) aan de Mureş”. De Mureş is een belangrijke rivier die door de stad heen stroomt.

Spelling
De naam van de stad werd voorheen gespeld als Tîrgu Mureş. De spellingswijziging heeft echter geen effect op de uitspraak en de oude spelling wordt nog gebruikt. De naam wordt afgekort tot Tg. Mureş, soms ook tot Mureş (snelspreken), maar dan kan verwarring met de rivier en het district optreden.

Bevolking
In 2002 had Târgu Mureş 150.041 inwoners. De Roemenen vormen op basis van de volkstelling van 2002 de meerderheid in de stad, met een kleine 51% van de totale bevolking.

o Roemenen – 75.533 (50,34%)
o Hongaren – 70.110 (46,73%)
o Roma – 3.660 (2,43%)
o Duitsers – 304 (0,20%)
o Overige nationaliteiten – 434.

Bij de volkstelling van 1992 waren de Hongaren nog in de meerderheid. De oospronkelijk etnisch Hongaarse stad kent al vanaf 1920 een grote toestroom van Roemenen. De industrialisatiepolitiek van Ceauşescu en het vestigingsverbod voor Hongaren hebben geleid tot de huidige demografische opbouw.

Geschiedenis
De stad is gebouwd in 1332, en had de naam Novum Forum Siculorum. Târgu Mureş heeft tot Hongarije, vorstendom Transsylvanië, Oostenrijk-Hongarije behoord tot het jaar 1918. Toen werd heel Transsylvanië aan Roemenië toegewezen. Sindsdien begonnen veel Duitsers en Hongaren weg te gaan en kwamen er meer Roemenen bij, maar de Székely’s (Transsylvanische Hongaren) bleven. Nu zijn ze de grootste minderheid in de stad (en regio).

Vervoer
Târgu Mureş heeft een eigen internationaal vliegveld, waar vliegtuigen gaan naar Hongarije, en andere steden in Roemenië. Het is gerenoveerd in oktober 2005. De E60, een belangrijke weg “van west naar oost”, die begint bij Brest (Frankrijk) en eindigt in Constanţa, gaat ook door de stad.

Wijken

Tirgu Mures bestaat uit een aantal (buitenwijken). De Roemenen die normaal kunnen leven wonen in het centrum en de wijken daarom heen. Dan zijn er ook nog de wijken die er minder verzorgd uitzien en waar de mensen leven die niets te besteden hebben. Dat zijn o.a. de wijken Ady, Baneasa en S.G. de Mureş. In deze genoemde wijken leven de mensen en kinderen waar onze projecten zich op richten.