Bela

Geschreven door Daan in Dagelijks Werk Werkproject Roman Works

Zomer 2002. Na een lange rit kwamen we aan in Targu Mures. De eerste echte Roemeen / Roma die we als groep ontmoetten was Bela. De bewaker van de school waar we gingen klussen. Sprak goed engels. Hij woonde op de zigeuner heuvel in een hutje. Nu woont hij nog steeds op die heuvel en heeft een gezin met vier kinderen. Sinds we hier wonen heb ik af en toe contact met hem. Vorig jaar kon hij in Nederland werken en heb ik e.e.a. voor hem geregeld. Soms had hij geld nodig dat hij altijd netjes terug heeft betaalt. Met enkele andere Nederlanders zijn we altijd goed bevriend met hem geweest. Voor vrienden wil je het beste. Een hutje zonder stromend water en elektriciteit is niet het beste. Hem zomaar uit zijn omgeving halen en zijn leven ‘regelen’ is ook geen optie. Hoe kunnen we hem en zijn gezin op een goede manier helpen. Structureel helpen zonder afhankelijk van ons te worden. Lange termijn hulp.

Sinds vorige maand is hij bij het Roman Works project komen werken. Naast zijn ochtendbaan als vuilnisman komt hij iedere middag naar Chirileu om in het project te werken. Op deze manier kunnen we een betere relatie krijgen. Analyseren waarom hij leeft hoe hij leeft. Een antwoord vinden op de vraag; Kunnen we helpen? Zo ja, hoe? Wat is structureel? Is er een betere toekomst voor hem en zijn gezin? In ieder geval is zijn inkomen voor nu op een legale manier hoger.

De cirkel is rond. Niet voor het eerst. Ook een Istvan was een jaar of twee geleden bij ons aan het werk. Hem konden we niet helpen of hij wilde zich niet laten helpen. Een teleurstelling. Daarom juichen we niet te vroeg. Maar we geven ook niet op en proberen het gewoon weer opnieuw. Lerend van de ervaringen uit het verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *