De rode pest…

Geschreven door Daan in Dagelijks leven Nieuws

PSD, de rode pest (PSD, Chuma rosie), ga je schamen (rusine sa fa fie), en wie niet springt wil ook geen verandering (Cine nu sare nu vrea schimbare)… Dit zijn de nette teksten die te horen zijn tijdens de demonstraties. Deze week was ik erbij in het centrum van Targu Mures. Het is je wellicht niet ontgaan in de Nederlandse media of op social media. Er is iets niet in de haak hier. Honderdduizenden mensen zijn al enkele avonden de straat op gegaan. Sinds de revolutie is het zo massaal niet meer voorgekomen. Daarom een ‘korte’ impressie van ons. Debora begon het bericht en ik heb ‘m aangevuld.

Er is eind vorig jaar een nieuwe regering gekozen. De sociaal democratische partij (PSD) kreeg 44% van de stemmen en vormen samen met een kleinere partij de regering. Iedereen weet dat de PSD vooral uit oud communisten bestaat. Een van de eerste ‘regeringsdaden’ is het aanpassen van de wet. Veroordeelden in corruptiezaken tot 200.000 RON (+/- 44.000 euro) krijgen gratie. Dus lopende zaken worden gesloten en mensen die vastzitten worden vrij gelaten. De officiële reden? De gevangenissen zijn overvol. De feiten: Tegen de partijleider van de PSD loopt een strafzaak. Deze partijleider mocht daarom geen premier worden. Dus z’n handlanger werd premier. De vader van de premier zit in de gevangenis voor corruptie. Daarnaast zullen honderden PSD politici (inc. veel burgermeesters) voordeel hebben van deze wetswijziging.

Wil je meer ‘echt nieuws’ lezen, check dan even de google nieuws feed: https://www.google.nl/?gfe_rd=cr&ei=JFGUWKOaPLCk8weDkIHQCQ&gws_rd=ssl#q=roemenie&tbm=nws

Dus ja… de mensen zijn boos. Maar toch vraag ik me af… hoe komt 44% van de stemmende mensen ertoe om op de PSD te stemmen als je weet dat ze dit soort dingen gaan doen? Democratisch gezien doet de huidige regering niets fout. Ze hebben de stem van het volk. Ik vroeg het ook aan een buurman bij ons werk project. Waarom heb je op PSD gestemd? Hij haalde z’n schouders op en antwoordde; ‘Ik hoorde dat m’n pensioen met 50 lei omhoog ging als ik op hen zou stemmen, dus… de mijne hebben ze. Iedere politicus is corrupt’. Waarschijnlijk zijn er nog heel veel van dit soort mensen. Ja heb probleem is de PSD, maar het de wortels gaan dieper.

Er is nog veel meer te vertellen over wat er gebeurd. Deze bijvoorbeeld… De demonstraties verliepen vreedzaam. Woensdagavond waren 150.000 mensen waaronder veel gezinnen en kinderen op het plein voor het parlement in Boekarest. En opeens kwamen de hooligens van de locale voetbalclubs rellen. Goed voorbereid met vuurwerk, molotov coctails en messen. Ze hadden zich verzameld bij een hotel. Niemand greep in. Iedereen wist dat ze gingen komen, de ME was er op voorbereid. Op het moment dat de rellen begonnen had de woordvoerder van de ME al contact met de media dat het plein ontruimt ging worden.
De reactie van de PSD aanhangers: Zie wel dat de demonstranten niet vreedzaam zijn.
De reactie van de rest van Roemenië: Die hooligans zijn ingehuurd door de PSD om rotzooi te trappen en de aandacht af te leiden.
Waarom geloof ik meer in de laatste variant?

De reactie van de demonstranten de avond daarna was goed. Veel gezinnen met kinderen kwamen opnieuw opdagen, dit keer met bloemen en cadeautjes voor de ME.

foto van Sergiu Voicu.

Deze week vroeg de voorganger van onze gemeente met hem mee te vasten en te bidden voor Roemenië. Bid mee!

2 Kronieken 7 : 14 …en Mijn volk, waarover Mijn Naam is uitgeroepen, in ootmoed buigt en bidt, en zij Mijn aangezicht zoeken, en zij zich bekeren van hun slechte wegen, dan zal Ík vanuit de hemel horen, hun zonden vergeven en hun land genezen.

Dit is ons gebed voor Roemenië en voor Nederland. Vergeet niet te stemmen in maart en stem biddend!

  • Bid voor Roemenië
  • Bid dat God recht zal doen en zal ingrijpen
  • Bid voor onze vrienden, voor het volk, dat ze zullen vertrouwen op God. Hij is erbij!

 

Een gedachte over “De rode pest…”

  1. Petra Remmers schreef:

    Dank voor jullie bericht
    Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *