Kriebels

Geschreven door Debora in Algemeen Dagelijks leven School

Het is voorbij. De zomer. Althans, de zomervakantie. Het mooie weer houdt gelukkig nog wel even aan. Maar vanaf nu, gaat de wekker weer vroeg, moeten er weer broodtrommels en bekers klaarstaan. Fruit mee. Die maandag mochten we nog even wennen. Om 9.00 moesten we pas op school zijn voor de opening. Thuis stond alles al klaar. Alles netjes gestickerd en verpakt. Alle papieren in orde. Een bloem voor de juffrouw, met een kleurplaat die Anna voor de juffrouw wilde maken. Bloemen, ook zo’n traditie die we in Nederland niet kennen. Aan het begin van het schooljaar neemt iedereen bloemen mee voor zijn of haar juf. Ik zou eigenlijk niet weten of aan meesters ook bloemen worden gegeven. Sowieso zijn mannen in het onderwijs schaars. Maar goed de bloemen dus. Ik ben bang dat de meeste bloemen het niet overleven. De juf heeft 34 kinderen in haar klas en dus ook 34 (bossen) bloemen. Wij hebben gekozen voor 1 bloem. Het gaat tenslotte om het gebaar.

Op weg naar school was het aansluiten in de rij. En een parkeerplekje zoeken.  Snel naar de klas want daar zou Anna een sjaaltje krijgen zodat ze wist bij welke klas ze hoorde. Toen (bijna) iedereen er was gingen we naar het schoolplein. Het was er ontzettend druk. Overal ouders en kinderen. Geukkig stond iedereen wel als klas bij elkaar. Om 9.00 uur begonnen we met het Roemeense vokslied, daarna heette de directice ons welkom en kwam er een heel verhaal over welke investeringen er deze zomer zijn gedaan, welke verbouwingen er in de school zijn geweest, etc. Heel leuk, maar er was niemand die luisterde. Vervolgens werden er een tweetal dansoptredens gedaan door kinderen die in de zomer mee heben gedaan aan “Scoala de vara”, in juli en augustus werd er een week georganiseerd waarin kinderen naar school konden komen en allerlei activiteiten konden ondernemen. Positief, zeker als je kind drie maanden vakantie heeft, dan is zo’n week ertussen zeer welkom. Daarna werden de nieuwe klassen voorgesteld. De klas van Anna onder andere. Van ieder kind werd de naam opgenoemd en werd met applaus onthaalt. Na alle drukte mochten de kinderen naar hun eigen klas, waar ze nog een uurtje met hun eigen juf zouden doorbrengen.

Ik begeleidde Anna naar haar klas. Ze koos gelijk een plekje op de eerste rij uit. Daarna moesten de ouders weg. Door de vitrage in het raam konden we zien dat de juf een clown had uitgenodigd. Na een uurtje mochten we Anna weer ophalen en kwam ze met een brede lach naar buiten. Met in haar handen een stapel werkboeken en een mooie ballon.  Haar dag kon niet meer stuk. Nu gaat het echt beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *