Wie, wat, waar

Geschreven door Debora in Algemeen Dagelijks leven School

Donderdagavond 18.00 ouderavond. De hele middag heb ik al een weeig gevoel in mijn buik. Ik ben niet zo goed met nieuwe mensen, nieuwe situaties, nieuwe dingen. Daan is precies het tegenovergestelde, dus ik ben blij dat hij meegaat. We zetten de kinderen af bij de speeltuin, waar een vriendin van ons met haar kinderen staat te wachten. Als we de klas binnenlopen zitten er al wat ouders te wachten en de juffrouw zit ietwat gespannen in haar stoel. Na haar een hand te hebben gegeven, zoeken wij een plekje op. Ook andere ouders kijken wat gespannen om zich heen. Langzaam komen er steeds meer ouders binnen. Na een tijdje stelt de juffrouw zich voor. Haar naam is Cristina en is 24 jaar oud. Vervolgens een heel riedeltje van waar ze gestudeerd heeft en welke cursussen ze heeft gedaan. En wat haar verwachtingen zijn voor dit jaar. Ik had wel met haar te doen. Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt in Roemenie, dat kennis, opleiding, cursussen, etc belangrijk zijn. Het is een pittige dame, dus dat komt wel goed denk ik met de 34 kinderen die ze in haar klas krijgt. Toen kwam het moment waarvan iedereen wist dat het zou komen. Er moest een voorzitter, secretaris en 2 a 3 mensen worden aangesteld die de praktische zaken en financien regelen in de klas. Geld voor excursies, schoolboeken, schoolmateriaal, etc. Altijd zo’n moment dat het akelig stil wordt. Niemand zit er echt op te wachten. Gelukkig had een moeder al bij de juf aangegeven dat zij de secretaris wel wilde zijn, aangezien zij dat ook bij een andere klas was. Een vader werd door andere ouders voorgesteld om voorzitter te zijn, want dat was hij ook in de kleuterklas. Van hem hoefde het niet perse, maar ja als niemand anders wil, dan zou hij het wel doen. Toen nog twee mensen die hen zouden helpen. Het blijft angstvallig stil. Er worden wat namen genoemd, maar die mensen slaan het meteen af. Uiteindelijk zwichtten twee moeders, en nemen zij deze taak op hen. Een andere moeder stelt voor om een speelmoment af te spreken, zodat ze elkaar alvast gezien hebben, voordat de kinderen naar school moeten. Vooral leuk voor de nieuwe kinderen. Helaas gaat het voor ons niet op, omdat wij dan nog op vakantie zijn. Maar het had wel leuk geweest voor Anna. Al lijkt zij geen last te hebbn van zenuwen. Ze kijkt vooral uit naar het moment dat ze dan eindelijk naar de grote school gaat. Er wordt ook nog een WhatsApp groep gemaakt, zodat via dit kanaal alle mededelingen worden doorgegeven. En als laatste krijgen we een briefje mee, waarop staat wat we allemaal moeten kopen. In Nederland, krijg je schriften, klei, verf, papier, potloden, schaar, lijm etc van de school. In Roemenie moet je alles zelf kopen. Ieder kind heeft een eigen kastje in de klas, waar hun spullen bewaard worden. Dit jaar hoeft Anna nog geen uniform, dus daar hoeven nog even niet over na te denken.

In de dagen voordat school gaat beginnen ‘ontploft’ de WhatsApp groep. Voor veel mensen is alles nieuw. En zoveel vragen. Na onze vakantie, gaan Anna en ik ook op stap voor haar spullen. In Constanta hadden we haar etui al gekocht, die ze trots aan iedereen liet zien. Winkel in, winkel uit. Pasfoto’s laten maken, nieuwe schoenen. Ik schrik even als ik zie dat de werkboeken en schriften gekaft en gestickerd moeten worden. Begint dat nu al?! Gelukkig verkopen ze hier van die plastic hoezen. Daar kom ik weer makkelijk vanaf.

Alles is gekocht. Nu nog even genieten, van het niets hoeven.

 

 

3 gedachten over “Wie, wat, waar”

 1. Yvonne (tante) schreef:

  Veel succes en vooral veel plezier op haar nieuwe school.
  Debora en Daan voor jullie ook een nieuwe fase maar wel weer een mooie fase.

 2. Gera Alexe schreef:

  En dan nog de medische papieren, de bos bloemen voor de juf, en het hele jaar door nog wat gekleurd papier, karton, gymspullen en noem maar op… Ja, school is “gratis” in Roemenie! 🙁

  1. Jan smith schreef:

   Gekleurd papier A4 nu bij Lidl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *